USAII_LOGO_YELLOW_2873x
Marita schoonderwoerd-stuart

Usaii

usaii foto 1

Dutch design met Surinaamse flair

Marita Schoonderwoerd, het brein achter Usaii, is geboren in Paramaribo, Suriname en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Zij is nu woonachtig in Noordwijk.

Haar oma, die zij altijd Usaii noemde, is altijd al een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Marita geweest. Van Usaii leerde Marita koken en naaien. Als eerbetoon aan deze sterke vrouw heeft Marita haar brand Usaii genoemd.

Zij startte in 2017 met het ontwerpen van tassen en na verschillende cursussen in het maken van tassen en het bewerken van leer, registreerde zij in 2021 Usaii als haar onderneming. Direct lanceerde Usaii haar eerste tassenlijn genaamd ‘Empowerment’, deze lijn is ge├»nspireerd door sterke, zwarte vrouwen zoals Oprah Winfrey en Sylvana Simons.

Wanneer haar wordt gevraagd wie of wat haar inspiratiebron is, antwoordt ze: ‘De natuur is mijn grootste inspiratie.’ Marita houdt van natuurlijke materialen; ze geniet van het werken met verschillende soorten leer en natuurlijke stoffen, maar ze is niet bang om buiten de gebaande paden te denken en een tas te maken van een houten of rieten bloempot.”

Usaii vindt haar oorsprong in Afrika, om precies te zijn in Zanzibar. Zanzibar is een archipel van eilanden, gelegen in de Indische Oceaan. Tegenwoordig staat Zanzibar bekend om zijn prachtige witte stranden, kristalhelder water en luxe hotels, maar er was een tijd dat het helemaal niet zo vredig was. Zanzibar was vroeger het centrum van de Oost-Afrikaanse slavenhandel.

Vele jaren geleden waren de voorouders van Usaii slachtoffers van de slavenhandel in Oost-Afrika. Uiteindelijk belandden ze in Suriname, Zuid-Amerika.

Made to order

Alle Usaii tassen worden op bestelling gemaakt, dus wanneer je een tas bestelt, gaat Marita meteen aan het werk, speciaal voor jou. Het ontvangen van je tas duurt iets langer dan wanneer je bij een grote keten besteld, maar je tas is dus wel speciaal voor jou gemaakt!

Doordat er geen voorraad wordt gehouden, wordt er niets verspild. Als het seizoen voorbij is en een nieuwe collectie klaar staat om gelanceerd te worden, hoeven we geen tassen af te prijzen om er vanaf te komen. Op deze manier probeert Usaii haar ecologische voetafdruk te minimaliseren en zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. Ze zorgt ervoor dat alle leerrestanten worden gebruikt: door sleutelhangers te maken die passen bij een bepaalde tas, tijdens workshops, of ze doneert restjes aan werkplekken die mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt in dienst nemen. Door op deze manier te werken, zorgt ze ervoor dat alles wordt gebruikt en er niets verloren gaat.

Het leer waarmee Usaii werkt

De lederleveranciers van Usaii zijn gevestigd in Europa en werken samen met de meest prestigieuze leerlooierijen in Nederland en Itali├ź.

Deze gecertificeerde leerlooierijen vertegenwoordigen de Leather Working Group (LWG): het grootste netwerk van milieugeauditeerde leerlooierijen wereldwijd. Het is deze kwaliteit van leer die de duurzaamheid van onze stukken garandeert. Maar het belangrijkste: dit keurmerk zorgt ervoor dat deze leerlooierijen werken aan het bevorderen van een gezonde werkomgeving en het zorgen voor de planeet.

Wil je een Usaii tas?

Is het tijd om jouw droomtas te gaan realiseren?

USAII

De tas die jou kiest. Dutch design met Surinaamse flair door Marita Schoonderwoerd-Stuart.

Social Media